Impact technologie op toerisme
Technologie is tegenwoordig onmisbaar in onze samenleving, maar wat is techniek nou precies? Er zijn genoeg ingewikkelde definities, maar al met al kunnen we simpelweg zeggen dat we doormiddel van technologie steeds preciezer en specifieker worden in ons werk. Een technologische ontwikkeling hoeft niet meteen een nieuw idee te betekenen, maar kan ook een verbetering en uiteenzetting betekenen van een bestaande technologie. Een voorbeeld hiervan is het internet, het internet heeft zich sterk ontwikkeld over de afgelopen jaren, denk aan de komst van Social Media.
Technologie heeft op vele sectoren impact gehad, waaronder de toeristische branche. Waar vroeger doormiddel van weinig technologie reizen duur en lastig toegankelijk was, Is door de komst van treinen, vliegtuigen en auto’s toerisme tegenwoordig voor vele mensen toegankelijk geworden. Waar we vroeger met een koets en kaart op pad moesten kan dat tegenwoordig met een digitale kaart en auto, om maar even een omschrijving te geven. Ondanks dat technologie tegenwoordig al redelijk geavanceerd is, blijft er ruimte voor nieuwe uitvindingen en ontwikkelingen.
Voorbeelden technologische ontwikkelingen
Een voorbeeld hiervan is de ontwikkeling van robots. Ofwel Robotisering. Wat deze term precies inhoudt, is dat apparaten of machines de handelingen van mensen overnemen in onder andere productieprocessen. Door de ontwikkeling van robots kan er heel veel gaan veranderen in de toekomst. Vrijwel in elke sector zou een robot zijn plek kunnen eisen. Een robot zou bijvoorbeeld verschillende taken kunnen vervullen in hotels, door hotelkamers schoon te maken of gewoon achter een balie de rol van een receptionist(e) in te nemen. Deze techniek word al toegepast in het Henn-na Hotel in Nagasaki. De zo genoemde ‘’chatbots’’ nemen soms al de rol in als gesprekspartner. Je stelt vragen en de chatbot geeft antwoord, van wie dat antwoord voorheen van een medewerker kwam.
Een ander voorbeeld is Virtual Reality, dit betekent in principe ‘’virtuele realiteit’’. En dit beeld creeër je door een soort bril op te zetten die je ogen van de buitenwereld afsluiten. Tegenwoordig wordt Virtual Reality al op een paar vlakken gebruikt. Zo heb je games die je speelt via zo’n Virtual Reality bril. Er valt nog veel meer rendement te halen uit de Virtual Reality aangezien er nog heel veel werkvelden zijn waarop de VR –bril van toepassing zou kunnen zijn. Een VR-bril zou bijvoorbeeld een toerist een beeld kunnen tonen over zijn of haar vakantiebestemming waardoor ze beter een keuze kunnen maken. Het leuke aan ‘’virtuele realiteit’’ is bovendien ook dat je dingen kunt doen of zien die je normaal gesproken niet zou kunnen doen. Je kunt bijvoorbeeld een tripje maken naar de maan of zwemmen met dolfijnen of haaien. De ervaringen kunnen leiden tot een stimulatie om de activiteit daadwerkelijk zelf uit te voeren, aangezien je zeker weet dat je de activiteit leuk vind. de drempel met betrekking tot kosten en reistijd is makkelijker te passeren.
Een derde voorbeeld is de komst van zelfrijdende voertuigen. Een zelfrijdend voertuig kan mensen vervoeren naar bestemmingen zonder dat er bestuurder van het voertuig aanwezig is. Gezien de veiligheidsvoorwaarden kost het tijd om een model uit te brengen dat de weg op mag. Alhoewel, gezien de voordelen van zelfrijdende voertuigen is het vrijwel zeker dat ze er zo snel mogelijk zullen komen. Denk alleen al aan de kosten die bespaard worden, bovendien hebben toeristen hier ook profijt van. Toeristen kunnen namelijk goedkoper en sneller bestemmingen bezoeken.
Virtual Reality impact op toerisme en economie.
Virtual Reality heeft tegenwoordig al een degelijke impact op het toerisme. De toerist kan een ervaring op doen die net echt lijkt en zeer vermakelijk is. Zo bieden sommige luchthavens al VR-brillen aan om de passagiers in hun wachttijd te vermaken.
Er is echter nog veel meer mogelijk met VR. Reisorganisaties kunnen de brillen bijvoorbeeld gebruiken om klanten hun hotelkamer of bestemming te laten ervaren terwijl ze nog thuis op de bank zitten. Dit wordt het ‘’try before you fly’’ principe genoemd. Gasten kunnen ook activiteiten doen met de brillen zoals het zwemmen met dolfijnen, de ervaring kan ervoor zorgen dat de klanten worden overtuigd om de activiteit in werkelijkheid te ondernemen. Tegenwoordig laat de klant zich steeds vaker overtuigen door het lezen van talloze reviews, zo blijkt uit een artikel uit Travel Weekly. Het beoordelen van locaties en hotels zou in de toekomst veel sneller en leuker kunnen worden door het toepassen van een VR ervaring. Al deze voorbeelden en ideeën hebben natuurlijk ook op economisch gebied impact. Door het toepassen van VR op bijvoorbeeld prototypes van vliegtuigen kan heel veel geld bespaard worden. Naast dat er geld bespaard kan worden, kan er ook geld verdient worden. Door het promoten van producten of activiteiten kan een toerist overgehaald en overtuigd worden om de activiteit te ondernemen en er dus voor te betalen. VR kan dus ook dienen als een soort reclame. VR stijgt nog altijd jaarlijks in waarde doordat VR onder andere steeds beter betaalbaar word aangezien het aanbod steeds groter word.
Sense of urgency
Gezien de geschiedenis is meegaan met de techniek heel belangrijk en heeft het veel impact, denk hierbij aan de komst van het internet bijvoorbeeld. Langzamerhand zal het dan ook voor bedrijven in de toeristische branche een noodzaak kunnen worden om gebruik te maken van VR omdat je als bedrijf nou eenmaal mee moet gaan in de tijd. VR kan veel voordelen bieden en velen daarvan zijn nog lang niet geoptimaliseerd, denk aan presentaties die wereldwijd live gepresenteerd kunnen worden zonder dat de bezoekers daarvoor over hoeven te vliegen.
De angst dat VR de reiswereld volledig overneemt is ook aanwezig. Het idee dat je straks als gast een compleet vakantieland kan bezoeken zorgt natuurlijk voor de angst dat het hele reizen verdwijnt. Volgens nu.nl is ontspanning een van de grootste vakantiebeweegredenen. Onder ontspanning valt dan vaak het idee dat je weinig huishoudelijke taken hoeft te doen omdat ze al voor je gedaan worden, denk aan koken en je bed opmaken. Aangezien je bij VR alleen een beeld hebt om je heen en dus niet kunt eten of slapen, zal de kans dat VR het echte reizen kan laten verdwijnen dus erg klein zijn. Als modern bedrijf wil je natuurlijk ook modern blijven en als bedrijven zich niet snel verdiepen in de wereld van VR, loop je het risico dat de concurrentie dit al gedaan heeft en dus straks een slag voor ligt op de toepassingen van VR. Bedrijven willen de concurrentie natuurlijk voor blijven dus hoe eerder een bedrijf zich in VR verdiept, hoe beter.

Maak jouw eigen website met JouwWeb