De digitale wereld van de reiziger

Niemand kan meer zonder zijn smartphone. De belangrijkste vraag die de toerist vandaag stelt is ‘’is hier wifi?’’. Nederland verandert van een verzuilde samenleving naar een flexibele netwerksamenleving. De toerist heeft de mogelijkheid om alles zelf te boeken en zelf te regelen door middel van internet. Daarnaast kan de toerist in allerlei communities actief zijn. Communities zijn netwerken en hebben een aantal kenmerken. Zo vindt er horizontale samenwerking plaats. Dit houdt in dat er geen centrum of hiërarchie is, iedereen is gelijk. Verder is ons netwerk veel groter geworden. We spreken daarom niet alleen meer van lokaal maar ook van globaal.

 

Een goed netwerk
‘De eerste stap naar succes is het bouwen van een goed netwerk’ volgens de website van Sprout. Mensen vinden het steeds belangrijker om een goed netwerk te hebben. Zowel online als offline. Door de opkomst van de netwerksamenleving is het mogelijk om gemakkelijk contact te maken met vreemden. Deelname aan netwerken, zoals Facebook of Twitter, is gestegen van 54 % naar 62 % (CBS, 2017). Ook in de toerismebranche wordt hierop ingespeeld. Een leuk voorbeeld hiervan is de app Tripr, een gratis app om andere reizigers te ontmoeten. Het werkt simpel: de reiziger logt in op Facebook, vult de reisdata en bestemming in en krijgt meteen in beeld welke reizigers er op de bestemming zijn. De reizigers kunnen elkaar ontmoeten door te swipen en vervolgens te chatten. Kortom van een online naar een offline netwerk in een paar stappen.

 

Het delen van ervaringen
De komst van internet heeft het ook mogelijk gemaakt voor de consument om ervaringen met elkaar te delen. De impact van reviewsites, reisbloggers en – vloggers groeit en dat heeft een steeds sterkere invloed op de keuze van de reisbestemming.
Volgens de reviewsite Zoover is het zelfs zo dat 90% van de vakantiegangers voor de reis naar deze reviews kijkt. Een review is een kritische beoordeling en heeft als doel de consument inlichten en helpen bij de keuze. Consumenten kunnen ook gemakkelijk zelf een review achter laten waarin ze hun ongezouten mening kunnen geven. Dit kan zowel positief als negatief uitpakken voor de ondernemers, omdat zij geen invloed op de informatie hebben die de consument verspreidt. Naast reviewsites zijn er vloggers en bloggers actief. Zij nemen de consument digitaal mee met hun reis, waardoor consumenten een nog gedetailleerder beeld kunnen krijgen van de bestemming en de reis. Deze vloggers en bloggers worden ook wel ‘influencers’ genoemd omdat ze de consument beïnvloeden bij hun keuze. De website van marketingfacts geeft aan dat vlogs en blogs zelfs meer invloed op de consument hebben dan dat de traditionele media heeft.

 

Ruilen doet niet huilen
Er ontstaan steeds vaker onlineplatforms waarop consumenten op basis van ruilen, diensten en goederen aanbieden. Hierbij wordt internet gebruikt als dominant verkoopkanaal. Deze ontwikkeling wordt ook wel een deeleconomie genoemd. Marketingfacts vertelt: ‘De ontwikkeling van de deeleconomie is pas succesvol als het bijdraagt aan versterking van de lokale economie en samenleving’. In de toeristenbranche speelt deze vorm van online delen een steeds een grotere rol. Neem bijvoorbeeld online platforms als Airbnb en VRBO, waarbij particulieren hun huis verhuren aan reizigers. Hier tegenover staat een vergoeding die de consument betaalt. Deze vergoeding is vaak kleiner dan de prijs van goederen en diensten die worden geproduceerd door bedrijven. Dit is dan ook de voornaamste redenen waarom de deeleconomie zo in de trek is.

 

Gevolgen deeleconomie
Natuurlijk heeft de opkomst van de deeleconomie zo zijn impact op de consument. Ten eerste geeft het een groot economisch voordeel. Aangezien er nu wordt gedeeld in plaats van gekocht, kosten goederen en diensten minder geld. Online platforms maken de markt transparant. Het is makkelijk voor de consument om prijzen te vergelijken. Daarnaast neemt de keuzemogelijkheid enorm toe doordat het aantal aanbieders is toegenomen, consumenten bieden nu tenslotte ook hun goederen en diensten aan. Op deze manier kan de consument er ook een centje aan verdienen. Buitenom het economische plaatje heeft technologie een grote invloed op de deeleconomie. Sterker nog, zonder technologie was de opkomst van de deeleconomie onmogelijk geweest. Technologische ontwikkelingen hebben het mogelijk gemaakt om via internet netwerken uit te breiden en toegankelijk voor iedereen te maken. Op sociaal gebied heeft de deeleconomie ook een aandeel. Denk eens aan de contacten die je maakt door het delen van goederen en diensten, bijvoorbeeld kennis maken met de verhuurder van je Airbnb adresje.

Maar de deeleconomie kent niet alleen maar mooie kanten. Een nadeel is dat je reputatie in de deeleconomie bepalend is. Zo vertelt het NRC dagblad: ‘De deeleconomie wordt beïnvloed door het ‘reputatiekapitaal’: zij die zich niet goed weten te presenteren, een andere huidskleur hebben of één keer de fout in zijn gegaan, kunnen naar hun succes binnen de deeleconomie fluiten’.

 

Een bedreiging voor de één en een kans voor de ander
De komst van de deeleconomie zorgt voor bedreigingen en kansen voor ondernemers. Freek Ossel (wethouder Amsterdam) geeft advies: ‘Je moet het tot je nemen, goede afspraken maken en heel goed opletten en alert zijn. Je moet niet naïef zijn’. Nu is echter de vraag hoe je het als onderneming kunt overleven in de opkomst van de deeleconomie? ING heeft een trendrapport hier over uitgebracht gericht op de toerismebranche en vertelt: ‘Ten eerste is het een idee om deeleconomie platforms te gebruiken als verkoopkanaal, zo wordt u sneller gevonden op het internet. Daarnaast kunt u afspraken maken met travel agents over het opnemen van uw dienst of goed in reisschema’s. Dit zal op den duur zorgen voor een vaste stroom aan gasten. Tenslotte kunt u uw faciliteiten, zoals de wellness, bowlingbaan en fietsverhuur meer promoten. Gasten komen om iets te doen en op deze manier zorgt u voor extra inkomsten’.


Sense of urgency
Toetreden tot de online platforms is de sense of urgency op het gebied van netwerksamenleving. Iedereen bevindt zich tegenwoordig op het internet en het is dus een noodzaak dat u als bedrijf zich daar ook bevindt. Mensen vinden netwerken steeds belangrijker. Door hier op in te spelen en deel uit te maken van deze online communities krijgt u te weten wat er in de consument omgaat. Reviews geven u de kans om u zelf te verbeteren of om inzicht te krijgen wat de klant juist waardeert in u goed of dienst. Tevens kunt u bloggers en vloggers gebruiken als promotiemiddel. Het meegroeien met de trend deeleconomie is belangrijk, want steeds meer mensen kijken op deze online platforms voor goedkope diensten en goederen. Zorg ervoor dat u kunt mee concurreren op deze platforms