Economische volatiliteit en businessmodellen in de toeristische branche
De betekenis van economische volatiliteit is de grilligheid van de economie waaronder verstaan wordt turbulentie, speling en stabiliteit. Belangrijke onderwerpen zijn de economische crisis werkgelegenheid en nieuwe businessmodellen. Vooral de economie in de toerismesector is erg belangrijk. Volgens een onderzoeksrapport van de Rabobank (2016) verwacht een groep economen een enorm hoge groei, hoger dan de afgelopen jaren. Economische groei heeft ook te maken met het aantal bestedingen van toeristen. Uit een onderzoek van het CBS (2016) in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken blijkt dat toeristen veel besteden als ze op vakantie gaan. Buitenlandse toeristen gaven in 2016 21 miljard euro uit in Nederland. Dat is 7% meer dan in het jaar daarvoor. Niet alleen het aantal bestedingen en toeristen blijft groeien, maar ook de werkgelegenheid.
Werkgelegenheid toerisme
Het aantal toeristische banen is in 2016 met 2,1% gestegen en dat zijn maar liefst 641 duizend banen. Daarnaast is het aantal werkzame personen in de toeristensector gestegen naar 542 duizend mensen. Ook dat is een stijging van 2%.’’Ongeveer driekwart van het werk in de toerismesector bestaat uit karakteristieke toerismebanen,’’ aldus het CBS. Dit zijn banen in de horeca, luchtvaart, reisorganisaties- en bemiddeling en in de kunst en cultuur.
Opkomst van deeleconomie en nieuwe businessmodellen
De opkomst van de deeleconomie is een belangrijke trend in de toerismesector. Bij de deeleconomie of ‘sharing economy’ worden er diensten en goederen gedeeld tussen consumenten. Hier wordt vaak via internet over gecommuniceerd. Bij deeleconomie gaat het om de markt C2C, oftewel consumer to consumer. Bij toerisme gaat het bijvoorbeeld om Airbnb bij de verhuur van particuliere huizen. Een ander voorbeeld is Uber, dat particulier vervoer aanbiedt. Dit heeft impact op de professionele toerismebranche. De prijzen staan namelijk onder druk en er is meer concurrentie ontstaan.
Daarnaast is er de opkomst van vloggers en bloggers. Het doel van vloggers en bloggers is het verleiden van toeristen om een destinatie te bezoeken. Vaak in opdracht van een organisatie. Sommige vloggers doen het voor hun eigen plezier, maar de meeste zijn ook in opdracht van marketingbedrijf aan het werk. Ze verdienen zo hun geld. Vloggers en bloggers die een destinatie promoten worden ook wel influencers of beïnvloeders genoemd.
De groei van toerisme en nieuwe businessmodellen vereisen dat bedrijven moeten blijven innoveren met hun producten en services. Dit allemaal is erg positief als het gaat om de economische wendbaarheid in de toeristische branche. Maar er zijn ook een aantal dingen binnen de trend die de banen in de toeristische sector belemmeren. Denk hierbij aan de nieuwe businessmodellen die ervoor zorgen dat de toerist zelfstandiger wordt. Dat zorgt ervoor dat toeristen steeds minder naar een reisbureau gaan.
De reiziger online
Reizigers kunnen nu gemakkelijk boeken en zijn zelfstandiger dan ooit. Een vliegticket of pakketreis boeken is tegenwoordig kinderspel. Reizigers hebben nu een beeld van wat ze kunnen verwachten voordat ze ergens heen gaan via videos, foto’s en social media. Alles wordt op beeld gezet waardoor het voor potentiële reizigers makkelijker wordt om alles te kunnen volgen, van het boeken en inchecken tot het uitchecken en wat hun ervaringen was.
Opkomst Chinese markt
Wereldwijd is de belangstelling voor Chinese toeristen erg groot. Volgens het NBTC bezochten in 2016 280.000 Chinezen ons land. Er wordt verwacht dat het inkomend toerisme vanuit China tot 2018 jaarlijks met gemiddeld 15% procent zal groeien. In de periode daarna (2018 tot 2025) ligt de gemiddelde jaarlijkse groei op 9%, waarmee het totaal aantal gasten in 2025 op 810.000 uitkomt.
Chinezen zijn dol Nederland, maar waarom? Niet alleen de molens, tulpen en kaas vinden ze geweldig, maar ook de traditionele bezienswaardigheden. Denk aan de rondvaarten in de grachten. Daarnaast trekken de Keukenhof, Zaanse Schans, Giethoorn en kaasboerderijen veel Chinese toeristen. Chinezen geven veel geld uit aan dure kleding, juwelen en souvenirs.
Bent u klaar voor de toekomst?
U als organisatie moet zich met uw businessmodel voorbereiden op de toekomst. Door de opkomst van nieuwe economische ontwikkelingen dwingen organisaties om zich continue aan te passen aan veranderende omstandigheden en vernieuwingen. De economische ontwikkelingen hebben invloed op uw businessmodel en daarom moet u met uw organisatie daar op in spelen en zorgen dat u niet achter blijft als bedrijf.
Nieuwe businessmodellen
Wat voor toegevoegde waarde kunt u bieden als bedrijf om in de markt te blijven concurreren?
Het is belangrijk voor organisaties om op de wensen en behoeften in te spelen van gasten en reizigers.
Wat kunt u als bedrijf aan USP stellen tegenover bedrijven als Airbnb & uber? Wat maakt u als organisatie uniek?
Wij weten natuurlijk dat de professionele hotelbranche betrouwbaarheid, veiligheid, gastgerichtheid en hospitality biedt. Naast dat kunt u uw faciliteiten promoten en uw inkomsten genereren. Dit kunt u doen door vloggers en bloggers als promotiemiddel te gebruiken gebruiken. Denk hierbij aan het promoten van wellness, restaurant, bar en fietsverhuur. Wat u ook kunt doen is zorgen dat de prijsafstand kleiner wordt tussen hotels en appartementen. Er zijn veel strategieën wat bedrijven kunnen volgen om zo te reageren op de deeleconomie.
De noodzaak tot verandering
Het is natuurlijk begrijpelijk dat bedrijven onder druk staan als deeleconomie tegenwoordig zo populair is. Maar het is de keuze van het bedrijf om de juiste strategie toe te passen en hierop in te spelen. Doordat technologische ontwikkelingen hierbij een belangrijke rol spelen betekent dat deeleconomie gestimuleerd zal worden en steeds makkelijker zal worden om online goederen en diensten aan te bieden. Steeds meer mensen kijken op online platforms en is het toegankelijk voor iedereen. Het is daarom belangrijk om als bedrijf aan te passen en tijdig in te spelen op nieuwe trends en ontwikkelingen anders zorgt dat voor ondergang en gaat het bedrijf eronder lijden.


Maak jouw eigen website met JouwWeb