Destinatie en risico’s

Een van de kenmerken van de risicosamenleving is dat niet één persoon wordt geraakt maar een hele groep. Toeristische bestemmingen worden steeds meer blootgesteld aan risico’s. Niet alleen natuurrampen of klimaatveranderingen hebben gevolgen voor alle individuen. Terrorisme is hiernaast ook een groot probleem en raakt veel populaties op bestemmingen. De impact hiervan is groot en veroorzaakt veel chaos. Als slot richt dit artikel zich op criminaliteit. Criminaliteit op bestemmingen komt op verscheidene manieren voor.

De definitie van risicosamenleving is als volgt: ‘’Een samenleving waarin technologische ontwikkelingen onbeheersbare risico’s met zich meebrengen en waarin pogingen om deze risico’s te reduceren de overhand hebben genomen in de maatschappelijke ordeningsprocessen’’.

Natuurrampen
De kans op een natuurramp is per land verschillend. Echter gebeurt dit helaas nog vaak en is dit een groot probleem voor de samenleving. Natuurrampen brengen veel risico’s met zich mee voor de samenleving. Neem als voorbeeld de natuurramp in Haïti. Hierbij werd op 12 januari Haïti getroffen door een aardbeving met de kracht van 7,0. Dit leverde daarna maar liefst 52 naschokken op. Het slachtofferaantal ligt hierbij tussen de 100.000 en 159.000 slachtoffers. Het verschil tussen natuurrampen van vroeger en nu is er bijna niet. “Natuurrampen komen eens in de zoveel tijd”, aldus wetenschapsjournalist Maarten Keulemans. Om goed voorbereid te zijn voor je vakantie is het voor vakantiegangers verstandig om de verschillende weersvoorspellingen goed te bekijken. Dit kan een grote invloed hebben op de toerisme van een gebied. Wanneer er een natuurramp uitbreekt zal het minder aantrekkelijk worden voor vakantiegangers. Plaatsen zijn verwoest en hotels zullen niet langer bewoonbaar zijn.

Terrorisme
Terreurdreiging is bij 45 procent van alle Nederlanders erg belangrijk bij de keuze voor een vakantiebestemming. Pas daarna volgen de criteria gezondheid, criminaliteit, de politieke situatie, risico op natuurgeweld en de kans op verkeersongelukken. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Om hier een goed beeld van te krijgen neem ik als voorbeeld de terreurdreigingen in Turkije. Sinds juni 2015 vinden in Turkije regelmatig terroristische aanslagen plaats. Hierbij zijn inmiddels honderden doden en gewonden gevallen. Zowel het veiligheidsteam als burgers. Hierbij heeft Zuid-Turkije tegen de grens van Syrië een negatief reisadvies. Ook het grensgebied met Irak is onveilig. Door de burgeroorlog in Syrië is het langs de Turks-Syrische grens tussen Turkije en Syrië niet veilig. Om gasten veilig te houden worden er verschillende codes afgegeven. Bij rood is het onveilig en bij groen is er geen terrorismegevaar. Voor verschillende bestemmingen heeft dit grote invloed. De toerisme van een gebied kan hierdoor aanzienlijk minder worden. Terrorisme is de laatste jaren erg gegroeid en dit merk je bij landen als Turkije erg goed. Gasten zullen hierdoor minder snel naar dit gebied op vakantie gaan.


Criminaliteit
De veiligheid van burgers en reizigers is erg belangrijk. In elk land komt criminaliteit voor en elk land is verschillend in de mate hiervan. Aandachtspunten zijn onder meer de bestrijding van drugssmokkel, de handel in gestolen auto's, het witwassen van geld, creditcardfraude en valsmunterij. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Rusland. Wilt u een stedentrip naar Moskou of Sint-Petersburg? Dan wordt u gewaarschuwd voor zakkenrollers en tasjesdieven.

David Scowsill, President en CEO, Word travel & tourism council (WTTC) zei en ik citeer: ‘’ Veiligheid, beveiliging en facilitatie zijn hoge prioriteiten voor onze sector en de aanduiding dat er investeringen zijn gedaan in initiatieven ter bevordering van deze prioriteiten door luchtvaartmaatschappijen, luchthavens, cruiselines, havens, attracties en hotels''. Hierdoor worden deze plaatsen al snel als veiliger beschouwd. Door bestemmingen en vervoermiddelen als hoge prioriteiten op te stellen zullen er strengere regels volgen. Dit alles voor een veiligere samenleving. Het verschil tussen criminaliteit eerder en nu is niet erg groot. Criminaliteit is er altijd al geweest. Wel worden er steeds strengere maatregelen genomen om de criminaliteit te doen afnemen.

Om te zorgen dat gasten er van op de hoogte zijn wordt de kans kleiner dat het voorkomt. Voor toeristische gebieden is dit nog steeds een groot probleem. Het vermindert het aantal stadsbezoeken op verschillende plaatsen. Denk hierbij bijvoorbeeld Amsterdam.

Wat heeft dit voor een impact op een bestemming?
Risico’s in de samenleving hebben een grote impact op de bestemmingen. Een bestemming wordt minder aantrekkelijk voor toeristen. Neem hierbij als voorbeeld een natuurramp. Dit is niet te voorkomen door een individu of een groep. Wanneer er een aardbeving plaatsvind op een bestemming heeft dit grote gevolgen. Hotels en recreatiegelegenheden die totaal verwoest zijn en inwoners die hun huis en inboedel kwijt zijn. Daarbij krijgen ze te maken met het verlies van familie en vrienden. Voor een bestemming heeft dit grote gevolgen. De bestemming heeft tijd nodig om te kunnen helen en herstellen. Dit zal een impact hebben op toeristen die het vertrouwen dan ‘’even’’ kwijt zijn in een bestemming.

Uit onderzoek van de World Travel and Tourism Council (WTTC) blijkt dat de effecten van terrorisme op toerisme vooral tijdelijk en lokaal zijn. Na een terroristische aanslag heeft toerisme zo’n 13 maanden nodig om te herstellen. Ter vergelijking bij een natuurramp 24 maanden en bij politieke onrust 27 maanden voordat toerisme weer op het oude niveau is.

Hoe belangrijk is dit voor de samenleving?
Voor de samenleving is het erg belangrijk om de risico’s zo minimaal te houden. Wanneer een bestemming is geraakt door bijvoorbeeld een natuurramp heeft dit een grote impact op de samenleving. Denk hierbij aan verwoeste huizen, ongevallen en onzekerheden. Op economisch gebied is dit zwaar. Bij een terroristische aanslag of een natuurramp word er veel verwoest. Dit gaat veel geld kosten en zal een grote impact op de financiën van een land. Er is veel aandacht geweest voor de onzekerheid op de financiële markten. Het economisch belang is dus erg belangrijk. De bestedingen van zowel dag- als verblijfsgasten bedragen jaarlijks vele tientallen miljarden euro’s volgens NBTC . In samenhang heeft daarmee ook de sector een groter aanbod op werkgelegenheid. Wanneer er bijvoorbeeld een terreurdreiging plaats vind geeft dit een grote impact op het economisch gebied. Hotels moeten worden gerestaureerd en zal hierdoor minder gasten ontvangen op een bestemming. Op technologisch gebied is dit ook van groot belang. Door social media is iedereen overal van op de hoogte. Neem hierbij als voorbeeld het nieuws op de televisie. Hierbij worden alle nieuwtjes besproken. Wanneer er een terreurdreiging of natuurramp plaats vindt is een ieder hier al snel van op de hoogte. Door bij te blijven met de technologische veranderingen kun je je erg inleven in de bestemming van een land. Tegenwoordig kun je via een app al een melding krijgen over het actuele nieuws van de afgelopen dagen. Zo is iedere gast die op vakantie gaat goed op de hoogte van de laatste nieuwtjes en feiten. Om daarna zo veilig mogelijk van de vakantie te kunnen genieten.

Maak jouw eigen website met JouwWeb